Op stage in Hsinchu City – Taiwan

Loes deed een semester wiskunde: “Pas toen ik terug was in Nederland, kwam het onbegrip.”

  • Opleiding: Wiskunde
  • Instelling: Radboud Universiteit Nijmegen
  • Buitenlandervaring: semester wiskunde aan de NCTU
  • Locatie: Hsinchu City

 

Een studie of stage in het buitenland verloopt niet altijd vlekkeloos. Loes vertelt over haar leerzame uitglijders.

Geen moeite

Werkelijk álles is anders in Taiwan. En toch kostte het Loes van Hove geen enkele moeite om aan het leven in Taiwan te wennen. Haar voordeel: ze had op de middelbare school een paar woorden Chinees geleerd, en daarna naast haar studie Wiskunde een minor Chinees gevolgd. “Anders was ik er vast gek geworden,” lacht ze. “Dan had ik niet eens geweten welke bus ik had moeten nemen.”

Afgezien van de taal was haar uitwisselingsperiode een grote sprong in het onbekende. “Verwachtingen had ik niet, ik wilde alles over me heen laten komen. Ik dacht: ‘ik ben de vreemdeling, ik pas me aan – ik probeer zo Taiwanees mogelijk te leven.’”

Alles samen

Dat bleek kinderlijk eenvoudig. “Taiwanezen doen nooit iets alleen. De groepen Chinezen die je in Nederland uit bussen ziet stappen, die zie je daar ook. Álles doen ze samen. Dus als je eens ergens in je eentje rondloopt, zeker als westerling, komen ze naar je toe en vragen ze of ze kunnen helpen.”

De veiligheid maakt haar landing nog zachter. Nooit zette ze haar fiets op slot – en altijd bleef hij staan waar hij stond. ’s Nachts ging ze in haar eentje hardlopen en in geen enkel steegje voelde ze zich ongemakkelijk. Hoe anders Taiwan ook was, nooit had ze het gevoel dat er iets verkeerd kon gaan.

Zelfontplooiing

Taiwanese studenten werken keihard, ontdekte ze, maar op een andere manier dan in Nederland. “Hier is iedereen gericht op zelfontplooiing, daar doen studenten wat hun ouders van ze verwachten. Alweer: dat collectivisme. Ze zijn niet bezig met hun eigen belang, maar met dat van hun familie.”

Het onbegrip over hoe anders alles was geweest, kwam pas toen ze terug was in Nederland. Ze zag mensen voordringen in de supermarkt, ze herinnerde zich dat ze haar fiets op slot moest zetten en dat ze op haar hoede moest zijn.

“Door Taiwan heb ik in de gaten gekregen dat ons Nederlandse individualisme niet zo vanzelfsprekend was als ik eerder dacht.” Even blijft ze stil. Dan: “Ja, eigenlijk was dat best een schokkende ontdekking.”

Tip

Do as the romans do. Blijf uit de buurt van andere internationals.

Lees ook de blogs die Loes schreef toen ze in Taiwan was.

Dit artikel is geschreven door Ralph Aarnout en verscheen eerder in Vakblad Transfer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.